Vaszati a kertben

A vaszati  a térrendezésnek az az ősi tudománya, amiből a Feng Shui is kialakult.

A kertünk kialakításánál is fontos, hogy minden a lehető legjobb helyre kerüljön.

Ideális esetben a telek D, DNY-i vagy NY-i részére kerül a lakóház.
Így a telek energia-kapui (K, ÉK, K) szabadon maradnak, utat engedve a pozitív életenergiáknak. Ne terheljük le tehát a kertnek ezt a területét nagy fákkal, melléképületekkel, hanem amennyire csak lehet, hagyjuk szabadon.
Legyen itt pázsit, illetve tiszta vízfelület.
Tegyünk például a kert É-i, ÉK-i részére a tavacskát, madáritatót, vagy medencét. A kerti kutunkat is tervezhetjük a telek ÉK részére, de figyeljünk arra, hogy ne essen rá az ÉK-DNY-ot összekötő átlóra!

A tiszta vízfelület egyik fontos tulajdonsága az információ tároló képesség, a másik pedig az, hogy erősíti az adott tér energiapotenciálját.
A Vaszati energetikai törvényei értelmében pedig a ház vagy a telek ÉK-i fele a pozitív energiapotenciálú terület, míg a DNY-i fele negatív energiapotenciállal bír.
A tiszta víz az egyik olyan eszköz, mely erősíti az energiákat, ezért nagyon fontos:
semmiképpen ne tervezzük a medencét a kert DNY-i, részére, mert azzal a negatív energiákat erősítjük.
A vízfelület a kert közepén és DK-i részén sincs jó helyen.
DK a tűz területe, magától értetődő tehát, hogy a DK-re került tó összezavarja a kert energiáit.
A kert közepén levő víz pedig rendkívül kedvezőtlenül hat egyrészt a családfőre, másrészt a családi békességre. (Nem egy olyan családot ismerek, ahol a kert vagy a lakás közepére került vízfelület családi nézeteltéréseket okozott, ami előbb-utóbb váláshoz vezetett.)
A kert középső területét ne terheljük le semmivel. Legjobb, ha itt csak pázsit van.

A Vaszati nem részesíti előnyben a D-i, DNY-i lejtőket, melyet a sok napsütés miatt ugyan kiválóan lehet szőlő- és gyümölcstermelésre használni, de lakás céljára nem kedvező.
Legjobb egy enyhe K, ÉK-i vagy É-i lejtésű telek.
A súlyos tárgyakkal gyengíteni lehet az energiák erősségét, ezért érdemes DNY-ra nagyobb fákat telepíteni, vagy oda építeni a szerszámoskamrát.
Ezzel csökkenteni tudjuk a DNY negatív energiapotenciálját még akkor is, ha esetleg a házunk nem oda épült.
Kertünk tervezésekor sokat segít, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az egyes égtájakon mely elemek vannak jelen. Az alábbi ábra segítségével ezt könnyen megjegyezhetjük:

ÉNY

Levegő

É

Levegő, víz

ÉK

Víz/éter

NY

Levegő, föld, víz

 

Éter

K

Éter/tűz

DNY

Föld

D

Tűz, föld

DK

Tűz

A kerti tűzrakóhely legjobb helye DK-en van.
Tehetjük még a kert K-i, esetleg D-i részére is. (Ha K-re kerül, akkor a medencénket tegyük inkább É-ra, hogy minél távolabb essen a tűztől.)

Gyermekünk játszóterét tehetjük a kert ÉNy-i részére. ÉNY-on lehet a garázs vagy kerékpártároló is. Háziállataink is jól fogják magukat itt érezni, sőt a száradó ruhát is akaszthatjuk ide.
DNY-ra kerüljön minden, ami súlyos: ha esetleg nem itt van a házunk, telepítsünk ide gyorsan növő fákat, jó itt a kerti szerszámos kamra is. Érdemes a kert DNY-i részét komolyabb kerítéssel vagy sövénnyel megerősíteni. Ha szeretnénk a kertünkbe sziklakertet, annak a legjobb helye DNY-on, esetleg D-en és Ny-on van.


Még a virágok színével is sokat alakíthatunk a kert energiáin. DK-en jó helyük van a piros, vagy akár a tarka virágoknak is. ÉNY-ra – ahol a Hold uralkodik – telepítsünk minél több fehér virágot. K-en dominálhatnak a nap színeiben pompázó virágok, míg É-on és Ny-on a kékek.
Vajon miért fontos mindezt betartani? Ha Vaszati szerint tervezett házban, illetve kertben lakunk, az azt jelenti, hogy harmóniában élünk a természettel, s így annak pozitív energiáit a saját javunkra fordítjuk anélkül, hogy természetes energiaáramlását megzavarnánk.

 


Ugrás a kezdölapra      Tóépítés, kerti tó, sziklakert, biotó, darus sziklakert, fürdőtó, kertépítés, kerti tavak, díszkert, sziklakertek, kertépítés, fürdőtó, biotó, biotavak, dísztó, díszkert Ugrás a lap tetejére